Mobiel Dienstencentrum Ter Plekke in feeststemming

Op 28 september 2022, over deze onderwerpen: Welzijn

Eén dag in de week kan je op verschillende plekken in Ieper terecht in een mobiel dienstencentrum van het Zorgnetwerk. Op vandaag is dit al zo in Zillebeke en heel recentelijk in Boezinge. De voorbereidingen voor een derde mobiel dienstencentrum zijn volop bezig. Binnenkort kan men ook terecht in de Grachtstraat in Ieper-Centrum.

In kleine dorpskernen op het platteland is het soms moeilijk om aansluiting te vinden bij hulp- en dienstverlening. Vaak is er maar een beperkt aanbod in de directe omgeving of is de afstand naar het dichtstbijzijnde stadscentrum te groot. Zorgnetwerk Ieper experimenteerde daarom met een buurtwerking in deelgemeenten. Ter Plekke, dichtbij de mensen. Om de opstart van het mobiel dienstencentrum waar te maken, kon het Zorgnetwerk op de steun rekenen van SAMOO (Samenlevingsopbouw) en middelen van LEADER.

In Ieper waren twee vaste lokale dienstencentra: De Kersecorf en ’t Hofland, elk met een eigen buurtwerking in Ieper-centrum. De dienstencentrumwerking van ’t Hofland werd omgebouwd tot een volledige mobiele werking. Sinds september 2021 is er een wekelijks ontmoetingsmoment in de cafetaria van het ontmoetingscentrum in Zillebeke. Inwoners worden ook aangemoedigd om ook zelf ideeën aan te brengen voor activiteiten.

Eva Ryde, schepen van Welzijn: "Als stadsbestuur vinden we het belangrijk om mensen nabij te zijn, een ontmoetingsplek in de buurt te bieden waar tijd wordt gemaakt voor vragen. Ons zorgnetwerk is in volle vaart om na 1 jaar ontmoetingspunt in Zillebeke ook in Boezinge een actief luisterend oor te bieden. Wees welkom!"

Ter Plekke in Boezinge

Op vrijdag 2 september 2022 schoot het tweede mobiele dienstencentrum in Boezinge uit de startblokken. Elke vrijdag kunnen inwoners in OC Ten Vrielande terecht, van 8.30 tot 16.30 uur, voor ontmoeting en allerhande vragen rond papieren, thuishulp, omgaan met digitale media, enzovoort. Wekelijks is er ook een gezondheidswandeling van 9.30 tot 10 uur met vertrek aan het OC.  Verder kan de inwoner er ook nog terecht om te genieten van vers gebakken wafels, kennis te maken met het Boezingse Leeuwentorenspel en te helpen met een sfeervolle decoratie van het lokaal.

1 jaar Ter Plekke Zillebeke

Het Zorgnetwerk kon het voorbije jaar rekenen op een enthousiaste ploeg vrijwilligers en wekelijks een 40-tal bezoekers. Er is een actieve samenwerking met de andere verenigingen en nieuwe activiteiten worden georganiseerd op vraag en met de hulp van bezoekers. Het opzet, ontmoeting mogelijk maken binnen een gastvrije context, inspelen op het sociaal netwerk in de verschillende buurten, het bereiken van kwetsbare doelgroepen en dienstverlening dichter bij de burger brengen, is duidelijk geslaagd. Tijd voor een feestje dus.

Op vrijdag 30 september zijn verenigingen en inwoners van Zillebeke en Hollebeke welkom in OC In ‘t Riet om er vanaf 17.30 u mee het glas heffen op één jaar werking van Ter Plekke Zillebeke. Tijdens het feest krijgen bewoners, beleidsmakers en partners de kans de werking nog beter te leren kennen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is