In Flanders Fields Museum opent unieke tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten en overstijgt daarmee de grenzen van het Westelijk front

Op 11 maart 2022, over deze onderwerpen: Sport & vrije tijd

Behalve in Europa brak in 1914 ook in het Midden-Oosten de oorlog uit. Die regio werd grotendeels gedomineerd door het Osmaanse Rijk, die de zijde van Duitsland koos en in 1918 dus tot het verliezende kamp behoorde. Het Osmaanse Rijk viel uiteen en de grenzen werden hertekend volgens de belangen van westerse grootmachten. Het ongenoegen daarover dreef verschillende lokale gemeenschappen tot conflicten waarvan sommige vandaag blijven smeulen en opflakkeren.

"De Israëlisch-Palestijnse kwestie, de problemen tussen Turkije en Armenië, of het lot van de Koerden: wie de huidige gevoeligheden en machtsverhoudingen in het Midden-Oosten beter wil begrijpen, keert in deze tentoonstelling terug naar hun oorsprong in oorlogstijd," aldus Pieter Trogh, wetenschappelijk medewerker In Flanders Fields Museum en curator van de tentoonstelling.

Wat heeft de tentoonstelling voor de bezoekers in petto?

De presentatie van iconische objecten wordt gecombineerd met sfeerbeelden, films, persoonlijke verhalen en meeslepende getuigenissen. Het bijzondere is dat er in deze tentoonstelling geen geschreven tekst aan te pas komt. Met een persoonlijke audiogids kunnen bezoekers alle verhalen beluisteren. Gastvrouw van de audiogids is Layla El-Dekmak. Ze presenteerde het programma Dubbelbloed op Radio 1 en heeft zelf een Belgisch moeder en Libanees-Belgisch vader die in Beiroet woont.

Begin juni wordt er nog een internationale publicatie uitgegeven die de verschillende thema’s verder uitdiept. In september volgt een internationale conferentie in Ieper en er wordt een educatief programma over deze thematiek ontwikkeld.

"Met dit thema overstijgt het museum, de geografische grenzen van de Eerste Wereldoorlog aan het Westelijk Front. Want het is uitdrukkelijk de taak van het In Flanders Fields Museum om de impact van de Eerste Wereldoorlog én zijn nasleep onder de aandacht te brengen. En die nasleep is vandaag de dag nog het meest voelbaar in het Midden-Oosten. In een Coda op de tentoonstelling wordt de vraag naar de hedendaagse impact van de Eerste Wereldoorlog op het Midden-Oosten ook letterlijk gesteld aan een groep experten en getuigen van vandaag," Dimitry Soenen, schepen en voorzitter AGB Musea Ieper.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is