U bent hier
Nood aan lokaal toeristisch beleid geënt op het nieuwe Logiesdecreet 2016
Enten. Hierbij wordt een deel van een plant vastgemaakt op een deel van een andere plant. Vaak ter verbetering van de plant.
Je bent nergens in de wereld beter gelogeerd dan in Vlaanderen.
Het logiesdecreet uit 2008 heeft zijn verdienstelijkheid bewezen. We behoren tot de top van de wereld.
Deze besluitvorming moet (jammer genoeg ) aangepast worden om onder andere met actuele trends zoals Airbnb en vele andere creatieve vormen, om een “bed of sofa aanbieden”, te kunnen meegaan.
Een nieuw logiesdecreet is in de maak, (voor)gedragen door alle meerderheidspartijen.
Het verschil tegenover het decreet van 2008 is dat de drempels voor ondernemen verlaagd, administratieve rompslomp verminderd en het algemeen regelgevend kader zo is opgesteld dat aan transparantie gewonnen wordt.
Ook hier moet de kracht van verandering kunnen werken.
Respect voor de basisnormen en een gelijk speelveld voor iedereen als basisprincipe daarin kunnen we ons in Ieper ook vinden.
Het momentum is er om op Iepers niveau mee te gaan en aan te passen waar nodig.
Echter wat op Vlaams niveau vooruitgang kan betekenen mag geen negatieve afstraling op lokaal niveau hebben. We kunnen lokaal toeristisch beleid enten op het nieuwe Logiesdecreet 2016.
Eerst en vooral moeten we proberen de internetplatformen bij te benen. In Ieper hebben we dringend nood aan een oplijsting van alle logiesverstrekkers : hotels, B&B’s, gastenverblijven, vakantiewoningen, Airnbnb, etc.
Iedereen die tegen betaling gasten laat verblijven zou zich moeten aanmelden op een digitaal platform van de stad.
Iedere gastvrouw en/of gastheer moet gekend, indien niet op Vlaams dan wel op lokaal niveau.
“Het Iepers Logiesinformatiesysteem” kan daarin het juiste werktuig worden om bijv. iedereen te laten meebetalen in de logiestaks. Toeristentaks dient door de toerist betaald, anders is het draagvlak te klein en wordt het een regelrechte pestbelasting voor deze van goede wil.
Deze inkomsten dienen transparant te zijn en zoals beloofd moet een deel naar de sector terugvloeien voor promotie en herinvestering in kwalitatieve logies met medezeggenschap van de sector.
Via dit meldingspunt kan de brandweer of een andere instanties gerichte controles uitvoeren en het ‘gedoogd zwartcircuit’ uit Ieper bannen. Dit is al jaren de doorn in het oog van de hardwerkende professionelen in Ieper.
“Als alle bedjes gekend” moet er een onderscheid komen tussen de vergunde en de aangemelde logiesverstrekkers. Wie tot op de dag van vandaag heeft geïnvesteerd moet beloond blijven.
We zijn met de N-VA afdeling Ieper voorstander om nu een stop te zetten op het aantal bedden in de vergunde sector. Dit is de enige garantie op kwaliteit en leefbaarheid.
Ieper biedt nu al 2.5 keer meer bedden tov het aantal overnachtingen in vergelijking met de grote kunststeden zoals Brugge, Gent en Antwerpen. Aan deze misgroei moet vandaag paal en perk gesteld.
Indien het nieuwe Vlaamse logiesdecreet geen garanties kan geven om de vergunde sector te beschermen tegenover aangemelde, hebben we als lokaal bestuur in Ieper niet alleen de plicht maar ook de middelen nodig om een nieuw en sterk toeristisch beleid te voeren waarin dit wel kan.
N-VA Ieper staat voor een promotiecampagne van net ietsje langer dan www.48uur.be en dan deze keer wel voor alle Herdenkingspartners 2014-2018