Samen veerkrachtig! - Ieper organiseert in oktober allerlei activiteiten om geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen

Op 25 september 2019, over deze onderwerpen: Welzijn

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Het centrale thema tijdens de actiemaand is “het verhogen van onze veerkracht”. Want veerkracht is meer dan ooit overal nodig. Eén op de drie Vlamingen voelt zich niet altijd even goed in zijn vel. En dat aantal neemt alleen maar toe. Je mate van veerkracht wordt voor een groot deel bepaald door jouw vaardigheden om met problemen en stress om te gaan. En dat kan je leren. Verschillende stadsdiensten, het Psychiatrische Ziekenhuis Heilig Hart en een 15-tal welzijnsorganisaties slaan daarvoor de handen in elkaar. Zij organiseren samen een reeks activiteiten….

Gratis soep tijdens Soep met Babbeltjes

De  Ieperse SOEPMOBIEL rijdt de stad en de deelgemeenten rond om mensen bijéén te brengen voor een kom warme soep en een leuke babbel met de mensen uit de buurt. Helemaal gratis! De mobiel houdt halt op pleintjes waar je een gratis kom soep krijgt. Intussen neem je rustig de tijd om een boompje op te zetten over het voetbal, de kinderen, kleinkinderen, het weer… De Soepmobiel stopt onder meer in de Kunstenaarswijk, Het Perron, parking van C&A, op Ter Waarde of op het Zaalhof. De vrijwilligers van het Zorgnetwerk gaan daarenboven langs bij enkele 80-jarigen met extra verwarmende soep en babbeltjes.

Te gekke wandeling in Voormezele op zaterdag 26 oktober 2019

Bewegen is noodzakelijk is om fysiek gezond te blijven. Maar het geeft ook een resem aan mentale voordelen. Wandelen (en bewegen in het algemeen) verbetert niet alleen je humeur, het vermindert ook stress, depressieve klachten en angst! Redenen genoeg dus voor de Sportdienst van Stad Ieper, PZ H. Hart Ieper en Wandelclub De Westhoekstappers om de handen in elkaar te slaan.  In en rond Voormezele kan je op zaterdag 26 oktober kennis maken met een gevarieerd en landelijk parcours over 7 km. De wandeling is toegankelijk voor rolwagens.

Lezing van Jean-Paul Van Bendegem. Humor: wat, waar en hoe valt er te lachten?

Filosoof Jean-Paul Van Bendegem onderzoekt wat humor is. Welke verschillende vormen bestaan er en wat zijn de effecten op mensen (en op chimpansees en bonobo’s). Hij ontleedt de betekenis van de lach en onderzoekt de grenzen van de humor, als die er al zijn. In de Ieperse Bib op woensdag 9 oktober om 19u30. 

Workshops “Verhoog je Veerkracht” door psycholoog Ivan Adriaen op woensdag 9 oktober om 19 u in de bib en maandag 7 oktober om 14 u in Dienstencentrum de Kersecorf.

Filmreeks in het Ziekenhuis Heilig Hart in samenwerking met Ieperse Filmuniversiteit. dinsdag 1 oktober 2019 om 14u30 en 20u - Beautiful Boy / donderdag 3 oktober om 14u30 en 20u15 – The Rider / dinsdag 8 oktober om 14u30 en 20u15 – Deux Jours, Une Nuit.

Schepen van welzijn Eva Ryde: “Als lokale overheid vinden we het belangrijk om geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen en te sensibiliseren waar we kunnen. Daarom ben ik er trots op dat onze stad één front vormt met het Heilig Hart-ziekenhuis en een reeks welzijnsorganisaties in een poging om het soms nog levende taboe te ondergraven. Want het overkomt de meeste mensen wel eens: tijdelijk iets minder sterk in je schoenen staan. Vooral de jaarlijkse actie Soep Met Babbeltjes is elke start van de herfst een hartverwarmende actie omdat ze poogt mensen dichter bij elkaar te brengen op een informele manier.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is