N-VA Ieper wil samenwerkingsverband voor Vlaamse vestingsteden

Op 4 september 2018, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed

N-VA Ieper wil het vestingkundig erfgoed in Vlaanderen beter beschermen. Een nieuw samenwerkingsverband van Vlaamse vestingsteden moet helpen om en middelen aan te trekken en expertise te delen. N-VA Ieper zat daarom samen met de N-VA-afdelingen van Dendermonde, Leuven en Menen.

Deze steden beschikken over unieke resten van stedelijke vestingbouw in Vlaanderen: eeuwenoude stadspoorten, wallen, bastions, torens enzovoort. Het zijn unieke getuigen dat Vlaanderen ooit het slagveld van Europa was. Maar herbestemming van dit erfgoed ligt niet voor de hand.

"De Ieperse vestingen behoren tot de best bewaarde van ons land. Het onderhoud van de vestingen vergt evenwel veel geld en mankracht en bovendien zijn er steeds wel herstellingswerken nodig die wegen op het budget“, aldus N-VA Ieper bestuurslid Alain Vansevenant en voorzitter Bernard Van Isacker.

Daarom pleit N-VA Ieper samen met de afdelingen van Dendermonde, Leuven en Menen om na de gemeenteraadsverkiezingen een samenwerkingsverband op te richten. Dit moet toelaten om ervaringen bij herbestemming van militaire resten te delen. Ook samenwerking voor subsidieaanvragen behoort tot de opties. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Noord-Franse vestingsteden die hierrond ook al hebben samengewerkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is