Ieperling Dr. Sofie Claerhout ontvangt 'Gulden Spoor voor Innovatieve Uitstraling'

Op 30 juni 2025, over deze onderwerpen: Vlaamse Feestdag
Sofie Claerhout ontvangt het Gulden Spoor tijdens het feest van de Vlaamse Gemeenschap

Op zondag 29 juni vond in de historische Raadzaal in Ieper de feestelijke opening plaats van de 11-daagse vieringen rond het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Stad Ieper had de eer de officiële aftrap te verzorgen, in samenwerking met de Beweging Vlaanderen-Europa. Tijdens de academische zitting mocht Ieperling doctor Sofie Claerhout als eerste een Gulden Spoor voor Innovatieve Uitstraling in ontvangst nemen.

Schepen en Vlaams Parlementslid Eva Ryde (N-VA) heette de talrijk opgekomen aanwezigen welkom en benadrukte in haar toespraak de kracht van gemeenschap en verbondenheid: “Vandaag is niet zomaar een feestdag. We vieren wat ons bindt als samenleving. In een tijd van toenemende individualisering willen wij als gemeenschap een ander verhaal vertellen: één van solidariteit, inclusie en zorg voor elkaar. We bouwen aan een Vlaanderen waar verschillen niet verdelen, maar verrijken.

Vlaamse wetenschap

Na de welkomstwoorden bracht Mark Delreux, ere-ondervoorzitter van Vlaanderen Feest! en de Beweging Vlaanderen-Europa, een inspirerende voordracht. Hij riep op om alert te blijven voor de uitdagingen van onze tijd, en tegelijk met trots de verwezenlijkingen van Vlaamse innovatie en wetenschap in de kijker te zetten. “We zijn bijzonder trots dat we dit Gulden Spoor voor Innovatieve Uitstraling in Ieper mogen uitreiken aan iemand die wetenschap en maatschappelijke relevantie zo krachtig weet te verbinden,” aldus Delreux. “Met de introductie van dit Gulden Spoor willen we ook de Vlaamse wetenschap opnieuw de plaats geven die ze verdient.

Gulden Spoor voor Innovatieve Uitstraling

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de allereerste ‘Gulden Spoor voor Innovatieve Uitstraling’ aan Dr. Sofie Claerhout, forensisch geneticus en geboren in Ieper. Sofie werd gehuldigd voor haar baanbrekend werk op het snijvlak van genetica en justitie. Haar onderzoek stelt onderzoekers en politie in staat om via verwantschapsanalyse op basis van DNA cold cases nieuw leven in te blazen. “Deze prijs is een erkenning van het potentieel van wetenschap om ook buiten het lab een verschil te maken,” zei Claerhout tijdens haar dankwoord. “Ik hoop dat het ook jonge onderzoekers inspireert om maatschappelijke impact na te streven.

CSY – Crime Scene onderzoek via Y-DNA

Het werk van Sofie Claerhout kreeg in 2024 extra betekenis toen een aanpassing aan de federale DNA-wet het gebruik van verwantschapsanalyse voor politieonderzoek eindelijk mogelijk maakte. Haar expertise in Y-chromosomaal DNA-onderzoek (CSY) laat toe om verwantschapslijnen via de mannelijke lijn op te sporen, een techniek met bijzondere waarde in onopgeloste strafzaken. Ze kondigde ook aan dat haar postdoctoraal onderzoek naar deze materie verder gaat, en lanceerde een warme oproep: “Voor mijn nieuwe onderzoek ben ik op zoek naar mannelijke twee-eiige tweelingen. Zij kunnen een sleutelrol spelen in verdere doorbraken in forensische genetica. Geïnteresseerden mogen steeds contact met mij opnemen.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is