Ieper en Poperinge krijgen een OverKop-huis voor jongeren

Op 4 mei 2021, over deze onderwerpen: Welzijn

In Ieper en Poperinge komt er een OverKop-huis: een laagdrempelige pleisterplaats voor jongeren tot 25 jaar. Ze kunnen er in een ongedwongen sfeer hulp krijgen op vlak van mentaal welzijn. Tot nu toe waren er slechts 5 dergelijke initiatieven voor jongeren in Vlaanderen. Minister Beke trekt nu extra budget uit om nieuwe OverKopHuizen te organiseren.

Een OverKop-huis is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer vertoeven. Een plek ook waar jongeren problemen sneller kunnen bespreken en indien nodig kunnen rekenen op laagdrempelige ondersteuning en hulp.

“De vraag van jongeren naar een luisterend oor en begeleiding voor een beter mentaal welbevinden is groot. Want jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan, zeker tijdens deze coronacrisis. Bovendien is de juiste hulpverlening vaak niet nabij én overbevraagd. Zeker in de Westhoek vormt dat een reële drempel om hulp in te schakelen.”

Poperings schepen en Vlaams parlementslid, Loes Vandromme

Vindplaats wordt werkplaats

OverKop nestelt zich op een uniek kruispunt van ontmoeting, mentaal welzijn en vrije tijd.  Ieper en Poperinge willen de de OverKop-werking samen met een netwerk vorm geven. Dat wil zeggen met jongeren zelf, scholen, welzijnszorg, geestelijke gezondheidszorg, vrijetijdspartners … OverKop biedt een kans om van deze vindplaats en alle andere mogelijke vindplaatsen voor jongeren ook hun werkplaats van maken.

In een OverKophuis vinden jongeren een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn met al hun krachten en kwetsbaarheden. Niet alleen wanneer het goed gaat, maar ook wanneer jongeren signalen geven dat ze het moeilijk hebben.

“De komst van een OverKop-huis biedt een antwoord op een zeer aanwezige en grote nood. Dus we zijn tevreden dat we met extra ondersteuning vanuit Vlaanderen gerichter kunnen inspelen op waar jongeren mee worstelen. En dat op een laagdrempelige manier, want een OverKop-huis is er ook door jongeren voor jongeren dankzij vrijwilligers uit de doelgroep. Samen met de regio en de partners maken we dit initiatief nu concreet.”

Iepers schepen bevoegd voor Welzijn, Eva Ryde

4 extra OverKophuizen voor West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid voorziet 100.000 euro per jaar voor de regionale OverKop-werkingen. Het budget is voorzien voor de lange termijn, maar wordt in een eerste fase voor 3 jaar toegekend. Na een positieve evaluatie kunnen de OverKop-huizen rekenen op een terugkerende subsidie vanaf 2024.

In Oostende was er eerder als een OverKophuis actief. Voor West-Vlaanderen komen er extra initiatieven in Kortrijk, Menen, Ieper en Poperinge.

Alle info over de Overkop-huizen in Vlaanderen vind je via https://overkop.be/huizen .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is