Hervorming werkloosheidsuitkering: N-VA pakt ook in Ieper langdurige werkloosheid aan

Op 11 juni 2025, over deze onderwerpen: Economie & ondernemen, Welzijn, Werk - Arbeidsmarkt

 

Hervorming werkloosheidsuitkering: N-VA pakt ook in Ieper langdurige werkloosheid aan

Vanaf januari 2026 start een ingrijpende, maar noodzakelijke hervorming in ons sociaal zekerheidsstelsel: de werkloosheidsuitkering wordt beperkt in de tijd. Met deze maatregel voert de N-VA op federaal niveau een belangrijk programmapunt uit dat inzet op activering, responsabilisering en toekomstgerichte solidariteit. Niet om te bestraffen, maar om mensen opnieuw kansen te geven. Want werkloosheid mag geen eindstation zijn, maar een tijdelijke tussenfase op weg naar werk en zelfredzaamheid.

Ieper wacht niet af en stelt trajectbegeleider activering aan

De stad bereidt zich actief voor op de komende hervorming door te investeren in een trajectbegeleider activering, die OCMW-cliënten intensief zal begeleiden richting werk.

Beleid is pas geloofwaardig als het ook op het terrein voelbaar wordt,” aldus schepen van Welzijn Eva Ryde.

De nieuwe medewerker wordt de brug tussen de dienst Welzijn, cliënten en de lokale bedrijfswereld en vormt zo de spil van een meer doeltreffend activeringsbeleid.

Gerichte versterking van de activerende diensten

De stad Ieper heeft de afgelopen jaren al te maken gekregen met een aanzienlijke toename van het aantal leefloners en werkzoekenden. Daarom werden, naast het aanwerven van een trajectbegeleider activering, nog enkele bijkomende strategische maatregelen genomen om de activering kracht bij te zetten:

  • Het aantal dossiers per maatschappelijk werker wordt structureel verlaagd door het team uit te breiden. Zo kunnen cliënten beter en intensiever begeleid worden richting arbeidsmarkt.
  • Er werd een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Argos, een belangrijke lokale partner in het activeringsbeleid.
  • Het zorgnetwerk werd hervormd met de inzet van werkvloerbegeleiders, om ook via deze route de stap naar werk te vergemakkelijken.
  • Bovendien is er de duidelijke ambitie om het aantal activerende tewerkstellingen via artikel 60 deze legislatuur op te krikken van 38 naar 50. Niet alleen bij de stad zelf, maar ook als hefboom richting tewerkstelling in het lokale bedrijfsleven.

De uitdaging is groot: meer dan 30% langdurig werkloos

De nood is hoog: in Ieper is meer dan 30% van de werkzoekenden langer dan twee jaar werkloos. Dit is niet alleen een sociaal, maar ook een economisch probleem.

Als we de doelstelling van een werkzaamheidsgraad van 80% willen halen én onze sociale zekerheid betaalbaar willen houden, moeten we mensen opnieuw in beweging brengen. Activering is cruciaal, ook op lokaal niveau.

De rol van de trajectbegeleider in Ieper

De nieuwe trajectbegeleider krijgt een sleutelrol in het activeren van OCMW-cliënten. De functie is breed, ambitieus en gericht op duurzame resultaten:

  • Actief zoeken naar stage- en werkplekken met coaching
  • Bruggen bouwen tussen cliënten, maatschappelijk werkers en werkgevers
  • Dossiers opvolgen, trajecten bijsturen en transparant rapporteren
  • Beleidsvoorstellen formuleren op basis van signalen uit het werkveld
  • Bijdragen aan een mensgericht én resultaatgericht activeringsbeleid

Deze aanpak past binnen de visie van Ieper als warme, sociale stad waar solidariteit hand in hand gaat met verantwoordelijkheid.

Gefaseerde invoering van de hervorming

De beperking van de werkloosheidsuitkering wordt stapsgewijs ingevoerd:

  • Vanaf januari 2026: mensen die langer dan 20 jaar werkloos zijn
  • Vanaf maart: wie langer dan 8 jaar werkloos is
  • Vanaf april: wie 2 jaar of langer werkloos is

De hervorming houdt rekening met kwetsbare groepen. Wie niet kan werken, blijft recht hebben op ondersteuning. Maar wie dat wél kan, wordt aangemoedigd en begeleid om opnieuw deel te nemen aan het arbeidsproces.

Concrete impact in Ieper: 315 personen zullen hun werkloosheidsuitkering verliezen

In Ieper zullen in totaal 315 personen hun werkloosheidsuitkering verliezen, verspreid over de verschillende fasen van de hervorming. Er wordt verwacht dat ongeveer een derde van hen opnieuw aan de slag zal gaan, een derde géén beroep zal (kunnen) doen op het leefloon, en een derde zich zal aanmelden bij het OCMW voor financiële ondersteuning via het leefloon.

Deze cijfers onderlijnen het belang van een gerichte lokale aanpak, met begeleiding op maat en nauwe samenwerking tussen diensten en werkgevers.

Solidariteit die werkt

De N-VA staat voor een sociaal model waarin rechten en plichten hand in hand gaan. Wie steun nodig heeft, krijgt die. Maar wie kan werken, moet daartoe ook gestimuleerd worden. Te vaak wordt werkloosheid een situatie van berusting. Dat is nefast, zowel voor de betrokkenen als voor het systeem.

We moeten durven hervormen om ons sociaal systeem leefbaar te houden,zegt Eva Ryde. “Deze hervorming herstelt het evenwicht: steun voor wie écht niet kan, en een duw in de rug voor wie opnieuw kan meedraaien.

Door langdurige werkloosheid te beperken, maken we ruimte vrij voor wie écht hulp nodig heeft: langdurig zieken, alleenstaande ouders, mensen met een beperking.

N-VA kiest voor een sociale zekerheid die werkt

Deze hervorming is geen besparingsmaatregel, maar een noodzakelijke modernisering. We kiezen resoluut voor een sociaal systeem dat:

  • Mensen in beweging zet, in plaats van hen vast te zetten in afhankelijkheid
  • De draagkracht van de sociale zekerheid versterkt
  • De solidariteit rechtvaardig en betaalbaar houdt

Want wie kan werken, verdient een perspectief. En wie écht steun nodig heeft, moet op ons kunnen rekenen.

Meer weten?

Kom via ‘Ieper in cijfers’ alles te weten over onze lokale arbeidsdeelname: https://ieper.incijfers.be/dashboard/arbeidsdeelname

Of ontdek in ons onderstaand foto-album de cijfers rond de gefaseerde werkloosheidsbeperking per gemeente in de zuidelijke Westhoek.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is