Eerste Oekraïense gezinnen worden opgevangen in Kapucijnenklooster Ieper

Op 25 maart 2022, over deze onderwerpen: Welzijn

Het Kapucijnenklooster is helemaal klaargestoomd om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De Technische dienst, welzijnswerkers van de stad en tal van vrijwilligers hebben er bergen werk verzet. Gisteren kwamen reeds enkele gezinnen toe.  

Stad Ieper ontving een eerste bericht van Fedasil met de vraag om 29 mensen, waarvan ongeveer de helft kinderen, op te vangen in de collectieve opvang in het Kapucijnenklooster.

De voorbije week is er hard verder gewerkt in het voormalige klooster en het is startklaar. Alle kamers zijn voorzien van stapelbedden, beddengoed, sanitair. De tuin is opgeknapt en er zijn douches geïnstalleerd. Het hele gebouw is gepoetst. Er zelfs een klas- en speelruimte ingericht. Intussen is ook stadsmedewerker Sabrina er als coördinator ter plaatse aan de slag.

In het Kapucijnenklooster kunnen 30 mensen terecht. Elke Oekraïense vluchteling die aan Ieper wordt toegewezen wordt in principe eerst in deze collectieve plek opgevangen. Mensen kunnen er op hun plooi komen, er is tijd om met ze in gesprek te gaan over wat zij wensen. In Ieper blijven of liever elders? Zijn er nog familieleden op de vlucht? Op basis van de wensen worden de mensen georiënteerd naar gepaste huisvesting in de regio.

"We weten en kennen inmiddels allemaal de verschrikkelijke situatie in de Oekraïne. Vele mensen zijn al gevlucht en naar verwachting zullen velen volgen. Ik hoop van harte dat de vluchtelingen die nu opgevangen worden in het Kapucijnenklooster een beetje rust vinden," Eva Ryde, schepen voor welzijn.

Inwoners die willen helpen, kunnen dit nog steeds melden via www.ieper.be/ieperhelpt-oekraine. En wie goederen wil doneren, kan dit doen via het online formulier op  www.ieper.be/doneer-goederen

Stad Ieper vraagt wel om niet zomaar spullen af te zetten aan het Kapucijnenklooster. We verzamelen alleen wat er echt nodig is. En nemen dan rechtstreeks contact op met wie spullen of hulp heeft aangeboden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is