Alain Vansevenant aan het woord

Op 3 september 2016

Alain Vansevenant: Maar er gaat toch zoveel energie verloren met gekibbel. Zouden we niet al veel verder staan zonder Kris Peeters (CD&V)?

Premier Michel: «Ach, dat valt wel mee. Kijk eens naar de feiten: deze regering zet hervorming na her- vorming in gang. Dat daar veel discussie bij komt, is normaal. Wij zijn een regering met vier partijen: elke beslissing is een compromis. Bovendien zijn de thema’s echt wel zeer fundamenteel. Een indexsprong, een fiscale verschuiving, een pensioenhervorming: dat zijn geen prettige boodschappen, maar we zijn wel eerlijk. En ik denk te mogen zeggen dat we de resultaten van die hervormingen al beginnen te zien. Kijk naar de cijfers: 37.000 jobs erbij in 2015, 90.000 nieuwe bedrijven, het laagste aantal faillissementen in acht jaar, de werkloosheid op het laagste peil in vele jaren.» 

Alain Vansevenant: Vindt u ook niet dat het gerecht in België een belemmering voor een kordate aanpak is? De vrijlating van ‘Moeder Jihad’: dat vind ik wraakroepend. 

Premier Michel: «Was ons systeem voorbereid op terreur voor deze regering aantrad? Neen. Vandaar dat wij gekozen hebben voor een versterking van middelen voor de veiligheids- en inlichtingen- diensten en wetgeving. Nachtelijke huiszoeking is mogelijk gemaakt, de voorlopige aanhou- dingstermijn wordt verlengd... Voor mij is er nog marge om verdere stappen te zetten, maar om een ontsporing te vermijden sta ik erop dat de rechtsstaat gerespecteerd wordt. Dat is de eer van democraten. Er moet altijd een onafhanke- lijke autoriteit zijn. Voor mij zijn dat onder- zoeksrechters en rechters.» 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is